CRAIG BICKHARDT – OUTPOURINGS

Artiest info
Website
facebook
Label: Stone Barn Records

Craig Bickhardt is een folk- en Americana-liedjes brengende singer-songwriter uit Glen Mills, Pennsylvania die altijd heel veel aandacht heeft willen besteden aan zinvolle verhalende songteksten over thema’s die hij bij de vele ervaringen in zijn dagelijkse leven tegenkomt. Hij deed dit eerder ook op al zijn vorige platen die hier de revue zijn gepasseerd en op zijn allernieuwste album “Outpourings” blijft hij in diezelfde filosofie volharden bij de dertien songs die hij voor deze plaat heeft opgenomen.

Die nummers werden ingezongen in de ‘John Mock Studios’ in Nashville, Tennessee en in de ‘Morningstar Studios’ in East Norriton, Pennsylvania. Het nieuwe album werd geproducet door John Mock en Craig Bickhardt zelf. Twee songs uit de plaat hebben we in audiovideo-formaat aan deze recensie toegevoegd: eerst hoort u “Emerald Eyes” en daarna kunt u nog wat verder genieten van het nummer “Breaking The Bread”, de openingstrack van “Outpourings”.

De liedjes voor dit album werden bijna allemaal gecomponeerd tijdens de bijna twee jaar durende Covid-19-pandemie. De impact van deze crisis en de emoties die ze bij de mens Craig Bickhardt heeft teweeggebracht zitten subtiel verwerkt in de teksten van enkele liedjes op de plaat. Hij begeleidt zichzelf bij deze songs op zijn vertrouwde akoestische gitaar terwijl producer John Mock meespeelt op klassieke gitaar, harmonium en pennywhistle, Byron House op bas, Tommy Geddes op drums, Michel G. Ronstadt op cello, Tom Hampton op lap steel en elektrische gitaar en Catherine Styron Marx en Pete Wasner op de toetsen van piano, orgel en synthesizer hun bijdrage aan deze plaat afleveren.

Craig schreef de elf nummers allemaal zelf, weliswaar voor zes liedjes met de hulp van een co-writer. Vaak zijn de songs enkel met de akoestische gitaar in de begeleiding zoals in “Emerald Eyes”, “China Blue”, “Ha-penny Standup”, “Fire Of The Spirit” en “If Holes Were Coins”. Maar enkele nummers werden sober maar mooi ingekleurd door wat extra instrumentatie die gespeeld werd door de hierboven vermelde muzikanten. Vooral het pianospel in songs als “England Or Me”, “She Won’t Be Yours Alone” en afsluiter “I Live For This” of de wat ruimer gearrangeerde melodieuze liedjes “Hills Of Geronimo” en “I Don’t Know About Love At All” zijn heel mooi gebracht op “Outpourings”, het meest recente album van de Amerikaanse folktroubadour Craig Bickhardt.

(valsam)